Felelősséggel, önként dolgoznak értünk – Köszöntjük a civileket, köszönjük a civileknek

A civilek, azaz a valóban minden hivataltól, szervezettől, hatalomtól függetlenül működő civil szervezetek az élet csaknem minden területén ott vannak. Segítenek, az érdekeinket képviselik, változtatást kezdeményeznek, hogy valamennyiünk életét jobbá tegyék. Önkormányzatunk nagyra becsüli ezeket az erőfeszítéseket, és igyekszik támogatni.

Civilek nélkül egyetlen állam vagy társadalom sem működhet demokratikusan és szolidárisan. Ennek elismeréseként, és abból a célból, hogy ráirányítsuk figyelmünket hiánypótló munkájukra, 1997 óta február 1-jét a civilek napjaként tartjuk számon Magyarországon.

Az erős civil hálózat, szervezeteivel és önkénteseivel, rendkívül színes és széles körű tevékenységet végez, hiszen a hatalmi visszásságok feltárásától a tevékeny környezetvédelmen át a legelesettebbek érdekvédelméig és támogatásáig számos területen jelen van, és keresi a megoldásokat. És mivel világszerte közügyeket is felvállalnak, és olyan problémákra is rávilágítanak, amelyeket a hatalom éppen ellenkezőleg: homályban igyekszik tartani, olykor helyzetük, munkájuk igencsak nehézzé válik.

Régi tudás ez, mely szerint óriási, erőszak nélküli erő lehet abban az összefogásban, amelyet a civilek képviselnek: „Az egyesületi eszme az emberek között a legnagyobb, egyben legszelídebb erő és hatalom”, írta Széchenyi István már a XIX. században.

A civilek napja arra is felhívja a figyelmet, hogy ha nem működnének kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárulna. Ezt a felelősségvállalást és társadalmi munkát Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nagyra értékeli.

Ennek részeként itt, a honlapunkon cikksorozatunkkal mutatjuk be a kerületi civil szervezetek koronavírus-járvány idején végzett támogató szolgáltatásait, amelyekkel segítséget nyújtanak a mindennapok során. Önkormányzatunk a hatékony együttműködés mellett számos pályázatot hirdet, és ennek révén nyújt anyagi támogatást szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek, hogy azok munkájukkal valamennyiünk életét jobbá tehessék. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az elmúlt évben több mint 110 civil szervezetet támogatott összesen 300 millió forintot meghaladó értékben.

És mi magunk is támogathatjuk e szervezetek olykor valóban hiánypótló munkáját, akár önkénteseként, akár azzal, hogy felajánljuk az időnket, a szaktudásunkat, akár úgy, hogy rendelkezünk a javukra személyi jövedelemadónk egy százalékáról.

Ha bekapcsolódunk a közös munkába, egy jó ügyért együtt tenni, sokféle hasznos, még életre szóló tapasztalatot is szerezhetünk – ami egyetlen embernek lehetetlen, az a közösségnek lehetőség.

OSZD MEG HA TETSZETT!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Adományozz okosan

  A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének kerületi irodái Budapest teljes területén támogatják a rászorulókat adományokkal. A szervezet most egyetlen oldalban összefoglalta, hogyan tudunk jól,

Panoráma SE 2024. nyári röplabdatáborai

  Időpontok – korosztályok: 2024. július 8-12. (2012-2016) 2024. július 15-19. (2004-2008) 2024. július 22-26. (2008-2011) 2024. július 29. – augusztus 2. (2004-2008) 2024. augusztus

Nyári élménytábor gyerekeknek

  Kedves Szülők és Gyerekek! Izgalmas nyári programot keresel gyermeked számára? Fontos számodra, hogy gyermeked az online térben tudatosan mozogjon, hogy az online térben is

Véradás a Vörösvári úti rendelőben

  A Magyar Vöröskereszt egy kerületi véradó eseményre hívja és várja a segíteni szándékozókat.     A program Facebook-linkje: https://www.facebook.com/events/1022672445945537  

Skip to content