Felelősséggel, önként dolgoznak értünk – Köszöntjük a civileket, köszönjük a civileknek

A civilek, azaz a valóban minden hivataltól, szervezettől, hatalomtól függetlenül működő civil szervezetek az élet csaknem minden területén ott vannak. Segítenek, az érdekeinket képviselik, változtatást kezdeményeznek, hogy valamennyiünk életét jobbá tegyék. Önkormányzatunk nagyra becsüli ezeket az erőfeszítéseket, és igyekszik támogatni.

Civilek nélkül egyetlen állam vagy társadalom sem működhet demokratikusan és szolidárisan. Ennek elismeréseként, és abból a célból, hogy ráirányítsuk figyelmünket hiánypótló munkájukra, 1997 óta február 1-jét a civilek napjaként tartjuk számon Magyarországon.

Az erős civil hálózat, szervezeteivel és önkénteseivel, rendkívül színes és széles körű tevékenységet végez, hiszen a hatalmi visszásságok feltárásától a tevékeny környezetvédelmen át a legelesettebbek érdekvédelméig és támogatásáig számos területen jelen van, és keresi a megoldásokat. És mivel világszerte közügyeket is felvállalnak, és olyan problémákra is rávilágítanak, amelyeket a hatalom éppen ellenkezőleg: homályban igyekszik tartani, olykor helyzetük, munkájuk igencsak nehézzé válik.

Régi tudás ez, mely szerint óriási, erőszak nélküli erő lehet abban az összefogásban, amelyet a civilek képviselnek: „Az egyesületi eszme az emberek között a legnagyobb, egyben legszelídebb erő és hatalom”, írta Széchenyi István már a XIX. században.

A civilek napja arra is felhívja a figyelmet, hogy ha nem működnének kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárulna. Ezt a felelősségvállalást és társadalmi munkát Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nagyra értékeli.

Ennek részeként itt, a honlapunkon cikksorozatunkkal mutatjuk be a kerületi civil szervezetek koronavírus-járvány idején végzett támogató szolgáltatásait, amelyekkel segítséget nyújtanak a mindennapok során. Önkormányzatunk a hatékony együttműködés mellett számos pályázatot hirdet, és ennek révén nyújt anyagi támogatást szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek, hogy azok munkájukkal valamennyiünk életét jobbá tehessék. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az elmúlt évben több mint 110 civil szervezetet támogatott összesen 300 millió forintot meghaladó értékben.

És mi magunk is támogathatjuk e szervezetek olykor valóban hiánypótló munkáját, akár önkénteseként, akár azzal, hogy felajánljuk az időnket, a szaktudásunkat, akár úgy, hogy rendelkezünk a javukra személyi jövedelemadónk egy százalékáról.

Ha bekapcsolódunk a közös munkába, egy jó ügyért együtt tenni, sokféle hasznos, még életre szóló tapasztalatot is szerezhetünk – ami egyetlen embernek lehetetlen, az a közösségnek lehetőség.

OSZD MEG HA TETSZETT!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

ÓBUDAI ÖRÖKKLUB indult az ÓKK-ban

A Gólyahír Alapítvány az Örökbefogadó családokért  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával ÓBUDAI ÖRÖKKLUBOT indított, amelynek az Óbudai Közösségi Központ (1032 Budapest, San Marco u. 81.) ad otthont.

KOR-TÁRS-ÓRÁK a T-Art Alapítvány szervezésében

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával a T-Art Alapítvány ingyenes képzőművészeti ismeretterjesztő programot kínál a harmadik kerületi iskolák számára. A programot az alapítvány kurátora, Tenk Dóra, kamasz coach,

Egészségnap harmadik kerületi látássérültek számára

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének megbízásával Egészségnapot tartanak harmadik kerületi látássérülteknek. Békásmegyeren a Közösségi Házban (1039. Csobánka tér 5.) szeptember

BERGUSON Kerékpáros Teljesítménytúra Kupa

A BERGUSON Kerékpáros Teljesítménytúra Kupa idei utolsó eseménye a Keviczky József Kerékpáros Teljesítménytúra, melyet 2022. szeptember 11. tartanak 35, 70, 120 kilométeres távokkal. A rajt

Skip to content