Fővárosi közösségi költségvetés – Adj egy jó ötletet! január 31-ig

Újra ötletelésre hívja a budapestieket a Fővárosi Önkormányzat. A tavalyi keretből 15 olyan javaslat megvalósítását kezdték el, amelyeket budapestiek adtak be. A közösségi költségvetés elnevezésű programban három kategóriában összesen 1 milliárd forint értékben valósít meg lakossági fejlesztési ötleteket a főváros.

Mi az a közösségi költségvetés?

A közösségi költségvetés olyan – általában önkormányzati – program, amelynek keretében a település költségvetetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot. 2021–22-ben Budapesten a fővárosi közösségi költségvetés első tesztévét követően ismét 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket. Az ötleteket 2022. január 31-ig lehet beadni az Otlet.budapest.hu oldalon keresztül.

Mitől lesz közösségi egy költségvetés?

A főváros költségvetésében elkülönített összegről Budapest közössége, vagyis a lakosság ötletei alapján és mindvégig a lakossággal együttműködésben dönt a városvezetés.

Mi lehet az ötletek témája?

Három tematikus kategóriában lehet javaslatokat tenni azért, hogy a nyertes ötletek többféle célt is szolgáljanak. Ezek a kategóriák az Otthon Budapesten program céljaival azonos nevet viselnek. Az ötleteket így céljuk, tematikájuk szerint a következő három kategóriában lehet beadni:

Zöld Budapest

A főváros szerepet vállal abban, hogy városunk zöldebbé váljon, és segíti a budapestieket, hogy környezettudatosabban éljenek. Közös célunk, hogy a főváros felkészüljön a 21. század egyik legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra.

Esélyteremtő Budapest

Az Esélyteremtő Budapest kategória célja, hogy az önkormányzat csökkenteni tudja a társadalmi különbségeket, segítse a hátrányos helyzetű közösségek életét. Ha úgy érzi, hogy ötletével segíteni tudna másokon, küldje el ötletét ebbe a kategóriába.

Nyitott Budapest

A Nyitott Budapest kategória célja az együttműködés fejlesztése a város közösségeiben, illetve a budapestiek és a főváros, valamint annak intézményei között. Ennek megvalósítása érdekében keresnek új, kísérleti megoldásokat, közösségépítő ötleteket és mindenki által könnyen használható és elérhető digitális fejlesztéseket. Ezzel a főváros célja, hogy gyorsabb, okosabb és praktikusabb megoldásokat nyújtson a budapestieknek.

A civil szervezetek szerepe

Különböző társadalmi csoportok és ügyek képviselőjeként a civil szervezetek tevékenységeikkel, kommunikációs eszközeikkel formálják a közvéleményt, felhívják a figyelmet helyzetekre, a változás szükségességére. A közösségi költségvetés egyik célja szintén az, hogy a város polgárai és közösségei kifejezhessék, megmutathassák, hogy milyen változásokat szeretnének. A közösségi költségvetés honlapján néhány perc alatt beadható ötletek így egyfajta üzenetnek tekinthetők.

A benyújtott ötleteket közzéteszik a közösségi költségvetés honlapján, ahol mindenki megismerkedhet azokkal. Amennyiben a javaslat nem tér el lényegesen a kiírás feltételeitől, a beadott ötlet eljut a hivatal illetékes szakmai főosztályaihoz. A szakmai kollégák megvitatják, hogy az elképzelés megvalósítható-e, és ennek megfelelően elutasítják vagy tovább engedik. Az üzenet azonban máris célba ért.

A közösségi költéségvetési tanácsban résztvevő budapestiek egy következő fázisban szintén megtárgyalják a szakmailag jóváhagyott ötleteket, és munkájuk eredménye, hogy a szavazólapra csak annyi – körülbelül 50 – ötlet kerül ki, amennyi egy olvasásra befogadható. Ezeket az ötleteket tavaly legalább 13 ezer budapesti látta, hiszen ennyien vettek részt a szavazásban. Az ötlet néhány percet igénylő beadásával tehát jelentős számú emberhez juthat el az üzenetünk!

Nem utolsó sorban pedig azoknak az ötleteknek van komoly esélye a nyerésre, amelyek mögött olyan szervezet áll, amely képes mozgósítani, kommunikálni, szavazókat gyűjteni.

Az ötleteket rövid regisztrációt követően az Otlet.budapest.hu oldalon keresztül lehet beadni 2022. január 31-ig.

A közösségi költségvetést együtt valósítjuk meg, idén már 16 éves kortól is lehet ötletet beadni. Egy sikeres közösségi költségvetés alapjai a jó lakossági ötletek, amelyekkel sokan egyetértenek, ezért a Fővárosi Önkormányzat idén is arra kér mindenkit, hogy adjon egy jó ötletet!

További információ: Otlet.budapest.hu

 

OSZD MEG HA TETSZETT!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

ÓBUDAI ÖRÖKKLUB indult az ÓKK-ban

A Gólyahír Alapítvány az Örökbefogadó családokért  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával ÓBUDAI ÖRÖKKLUBOT indított, amelynek az Óbudai Közösségi Központ (1032 Budapest, San Marco u. 81.) ad otthont.

KOR-TÁRS-ÓRÁK a T-Art Alapítvány szervezésében

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával a T-Art Alapítvány ingyenes képzőművészeti ismeretterjesztő programot kínál a harmadik kerületi iskolák számára. A programot az alapítvány kurátora, Tenk Dóra, kamasz coach,

Egészségnap harmadik kerületi látássérültek számára

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének megbízásával Egészségnapot tartanak harmadik kerületi látássérülteknek. Békásmegyeren a Közösségi Házban (1039. Csobánka tér 5.) szeptember

BERGUSON Kerékpáros Teljesítménytúra Kupa

A BERGUSON Kerékpáros Teljesítménytúra Kupa idei utolsó eseménye a Keviczky József Kerékpáros Teljesítménytúra, melyet 2022. szeptember 11. tartanak 35, 70, 120 kilométeres távokkal. A rajt

Skip to content