Ifjúsági ügyek

Átvették megbízóleveleiket az Ifjúsági Önkormányzat tagjai

2019. december 5., 15:34

Kötetlen, rövid “idegenvezetéssel” kezdődött a Polgármesteri Hivatalban az új összetételű Óbudai Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) tagjainak és dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármesterének találkozója, amelynek keretében a diákok átvehették megbízóleveleiket.

Az új ifjúsági önkormányzati képviselők megnézhették, milyen a polgármester irodája, milyen környezetben végzi munkáját, sőt, az ifjúsági polgármester és alpolgármester kipróbálhatta, milyen ténylegesen a polgármesteri székben ülni. A diákok végül a képviselői ülésteremben beszélgettek a polgármesterrel.

Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzata 2014-ben azzal a céllal alakult, hogy a fiatalok érezzék, van módjuk és lehetőségük beleszólni a kerületi ifjúsági élet alakításába, valamint hogy a diákok megtanuljanak döntést hozni, érdekeiket képviselni az őket érintő témákban. Ezen felül az Ifjúsági Önkormányzat kompetenciája a kerületben lévő összes középiskolában tanuló diákot érintő ügyek képviselete. Az Ifjúsági Önkormányzat évente tart ifjúsági polgármester és alpolgármester választást. A diákok titkos szavazással választják meg a jelölteket. Ahogy az iskola megkezdődik, úgy indul az ÓBIÖK is új tagokkal, ezért október közepén csapatépítő tréninget tartanak, hogy a fiatalok összerázódjanak, megismerjék egymást és jobban eldönthessék, kit választanak meg majd ifjúsági polgármesternek. Ezen a csapatépítő tréningen vázolják fel az éves programokat is. Az ifjúsági polgármesteri és alpolgármesteri tisztséget megpályázták a fiatalok. Két diák adott be ifjúsági polgármesteri címre pályázatot és ketten alpolgármesteri címre. November 28-án tartották a titkos szavazást, a megbízóleveleket a dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere adta át.

“Kérem Önöket, hogy amikor a saját köreikben a demokráciát építik, akkor mindig legyenek tekintettel arra, hogy dönteni mindig egyszerű, de az, hogy mi és kik vannak a döntések mögött, és mi van azokkal, akik nem értenek egyet a döntéssel, az már egy sokkal nehezebb kérdés” – hívta fel a fiatalok figyelmét a polgármester. Hozzátette: néha azzal is szembesülni kell, hogy nehéz döntést kell meghozni és vállalni kell érte a felelősséget.

Az idei évben a következő diákok alkotják Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzatát:

Ifjúsági Polgármester: Német Csongor Olivér  (Varga István Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnázium)

Alpolgármester: Együd Emma  (Óbudai Árpád Gimnázium)

Képviselők:

Bene Nikolett   (III. Kerületi Kerék Utcai Általános Iskola és Gimnázium)

Budai Sándor   (Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnázium)

Géczy Barnabás  (Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnázium)

Géczy Zita   (Veres Péter Gimnázium)

Herczeg Alexandra  (III. Kerületi Kerék Utcai Általános Iskola és Gimnázium)

Kovács Zsuzsi  (Óbudai Árpád Gimnázium)

Laukó Laura  (III. Kerületi Kerék Utcai Általános Iskola és Gimnázium)

Mihály Frida  (Körösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium)

Neumann Anna  (Varga István Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnázium)

Óvári Botond (Varga István Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnázium)

Szabad Enikő (Körösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium)

Tóth Karolina (Szent József Általános Iskola és Gimnázium)

Skip to content