Óbuda fája 2022 – Idén is keressük a kerület kedvencét, az év legfontosabb fáját!

Tavaly választotta meg először a harmadik kerület az év fáját. A Harrer utcai gyönyörű ezüst hárs lett 2021-ben a legszebb, legfontosabb, legbecsesebb fa – köszönjük, hogy ennyien szavaztak rá, és köszönjük az Óbudai Harrer Pál Általános Iskola pedagógusainak és diákjainak együttműködő segítségét.

Mivel hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a választást, és nagy sikere volt a tavalyi kezdeményezésnek, idén folytatjuk.

Ön szerint melyik legyen 2022-ben Óbuda fája?

Önkormányzatunk helyi szinten az országban elsőként indította el tavaly az Óbuda fája választást. A céljaink idén is pontosan ugyanazok: szeretnénk felhívni a figyelmet a harmadik kerületben, a közvetlen környezetünkben lévő fákra, azok értékeire, szerepére, védelmére. Egy-egy ilyen megmérettetés emellett remek alkalom arra is, hogy kisebb-nagyobb közösségeket még szorosabbra fűzzön – hogy a lakókörnyezetük kivételes természeti csodáiért együtt álljanak ki az itt élők.

E fák története a mi történetünk.

A harmadik kerület zöldítése, fenntartható, klímatudatos működtetése, további fásítása az önkormányzat egyik legfontosabb törekvése – e célok azonban mit sem érnek az itt élők együttműködése, támogatása, közös akarata nélkül. Vigyázzunk a kerület zöldvagyonára, ismerjük meg és óvjuk a fáinkat, és ha van köztük olyan, amelyet különösen szépnek, értékesnek, fontosnak tartanak: mutassák meg.

Jelöljék a kedvencüket. Legyünk rá mindannyian büszkék!

Óbuda fája 2022 – A jelölés és a szavazás menete

2022. május 1.–június. 17.

A KIVÁLASZTÁS

2022. május 1. és 20. között várjuk az obudafaja@obuda.hu e-mail-címre a fényképes jelöléseket.

Milyen fákat lehet jelölni?

 • városi fa (belterületi) – magánkertek, parkok, fasorok, Tábor- és Testvérhegy fái
 • közterületen és magánterületen álló fa, a lényeg, hogy a kerület területén legyen
 • bokrok, cserjék, fák jelölésére is van lehetőség
 • csak egyedi fák jelölését várjuk, csoportokét nem (pl. Nánási úti platánsor)

NEM lehet jelölni természetvédelmi területen álló fákat, mivel azok már úgyis védelemben vannak részesítve (pl. Budai Tájvédelmi Körzet, amelynek része a Hármashatárhegy, Mátyás-hegy, Róka-hegy).

Kizárólag 2022-ben és 2021-ben készült fényképekkel lehet pályázni – kérjük, a fényképek mérete lehetőleg ne haladja meg a 2 megabájtot (MB).

Egy beküldő csak egy fát jelölhet – kérjük, az e-mailben a fa pontos helyét (tér, utca, házszám stb.) adják meg.

Egyének, közösségek, vállalatok, iskolák, intézmények is jelölhetnek – közösségenként egy fát.

A fényképek mellett lehetőség van egy-egy fa történetének rövid bemutatására is, vagy egy-egy jelentős, emlékezetes esemény leírására a fával kapcsolatban. A szövegek maximális hossza: 1500 leütés.

A beérkezett jelöléseket négyfős szakmai zsűri fogja elbírálni:

 • Burján Ferenc, Óbuda-Békásmegyer fenntarthatóságért és klímaügyekért felelős alpolgármestere
 • dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze
 • Tóth Ferenc, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa, kertészeti csoportvezető, kutató
 • Kerékgyártó Judit,az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtár (Magkönyvtár) könyvtárosa

 

 A zsűri a beküldött harmadik kerületi fák közül az alábbi szempontok mentén határoz a 10 döntősről:

 • a fafaj őshonossága (őshonos faj prioritást élvez)
 • a fa becsült kora
 • a fa törzskörmérete 1 méter magasságban mérve
 • a fa ökoszisztéma-szolgáltatása: milyen élőlényeket és hányat figyeltek meg (itt elég beírni, hogy pl. harkályt, örvös galambot, mókust, cinkét stb. láttak rajta)
 • a fához kötődő kultúrtörténeti vonatkozás
 • a fához kötődő személyes történet
 • a fa jelentősége a közösség életében

 

A SZAVAZÁS

Szavazni a 10 jelölt valamelyikére 2022. május 30. és június 17. között lesz lehetőség.

Online az obuda.hu/obudafaja oldalon.

Papíron az Óbuda újságban közzétett szavazólapon, amelyet az Esernyősben, illetve a Polgármesteri Hivatal bejáratánál található szavazóládában lehet elhelyezni, továbbá postán elküldeni.

Postacím: 1033 Budapest, Fő tér 3. A borítékra, kérjük, írják rá: Óbuda fája 2022.

 

A NYERTESRŐL

A győztes fa elnyeri a megtisztelő Óbuda fája 2022 címet, táblát kap, amelyet ünnepség keretében helyezünk el közvetlenül a fa közelében.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor főkertész részletesen fogja ismertetni a győztes fával kapcsolatos összes tudni- és tennivalót, emellett szeretnénk, ha egy örökbe fogadó közösség is vállalásokat tenne a nyertessel kapcsolatban.

A győztes jutalma:

 • faápolási vizsgálat – vizuális felmérés, szükség szerint tisztító metszés
 • kezelés, faápolás, talajjavító munkálatok (pl. gyökérkiszabadítás, csurgókialakítás), tápanyag-utánpótlás
 • információs tábla
 • az obuda.hu-n, az Óbuda újságban és az Óbudai Anzikszban való megjelenés

 

A Harrer utcai ezüst hárs – a 2021-es győzelem jutalmául – tisztító-szárazoló gallyazást kapott, termőhelyjavítás céljából kb. 150 négyzetméteren eltávolították munkatársaink a bazaltkockákat, és a helyükbe 10 köbméter szerves trágyázott termőföld került. Műszeres favizsgálattal ellenőriztük a beavatkozás után a fa stabilitását, hortenziákat és árnyékliliomokat kapott a fa töve, emellett hamarosan elkészül az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ, valamint a Biztonságszervezési és Üzemeltetési Főosztály munkatársainak együttműködésében a fa körüli padosítás, illetve újabb réteg gyöngykavicsot kap a fa alatti terület, hogy a diákok ünnepségeiket továbbra is a fa árnyékában tarthassák. A Harrer utcai fát az Óbudai Harrer Pál Általános Iskola tanulói és pedagógusai fogadták örökbe, és gondozzák.

RÉSZLETEK: obuda.hu/obudafaja

A Facebookon: https://www.facebook.com/obudafaja

OSZD MEG HA TETSZETT!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Nyári táborok támogatása 2023 – információk

Nyári táborok támogatása 2023 – Információk táborszervezőknek Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2023. évben is meghirdette a gyermek és ifjúsági nyári táborok támogatását civil szervezetek részére. annak érdekében,

Civil szervezeti vezetői workshop 2023

  2023. szeptember 11-én ismét kezdetét veszi a CIVIL SZERVEZETI VEZETŐ WORKSHOP   A workshop célja olyan információkon alapuló elméleti és gyakorlati tudás, tapasztalatok átadása, amelyek segítségével

Elindult a Civil Üzleti Iskola második évada

2022-ben indítottuk el azt a hazánkban egyedülálló programot, amelynek célja összekötni a kerületben telephellyel rendelkező civil szervezeteket, vállalkozásokat és az önkormányzatot a szorosabb együttműködés érdekében.

Táncolni JóóÓbuda! – Békásmegyer

  Mi lehetne jobb, mint vidám zenére mozogni, táncolni? A Diamond Sportegyesület és Harcművészeti Iskola, amely már 32 éve működik Óbudán, beindította a zenés-táncos rendezvényeket, havi

Idén is tavaszi Római-parti szemétszedés

Május 20-án szemétszedési akcióra várunk mindenkit, akinek fontos a Római-part tisztasága. A Mi Rómaink Egyesület vezetésével és civil szervezetek közreműködésével szemétszedési akciót hirdetünk, hogy együtt

Nyárindító Játékfesztivál

  A nagy sikerre való tekintettel 2023. június 3-án (szombaton) ismét egész napos játékfeszti­vált rendez a homoludens.hu Egyesület a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Gyerekjátékokkal

Skip to content