Civil Fórumra hívtuk az érdeklődő szervezeteket

 

Fenntartható szempontú Civil Fórumra várta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az érdeklődő szervezetek képviselőit. A találkozó középpontjában a civil szervezeteknek szóló pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatás, tudásmegosztás állt.

„A civil szervezetek olyan értékeket képviselnek, amelyek a kerület közösségének jólétét szolgálják, így azokat támogatni önkormányzatunk feladatának és felelősségének tekinti – mondta Burján Ferenc civil ügyekért felelős alpolgármester a fórum résztvevőit üdvözlő köszöntőjében. – A támogatások szempontjából – tudomásunk szerint – az élmezőnyben vagyunk az önkormányzatok sorában, amely a pénzforrások biztosítása mellett a civilek számára indított programjainkat is felöleli.”

Civil Üzleti Iskolánkkal úttörőként

A civilek számára indított úttörő kezdeményezésünk például a Civil Üzleti Iskola, amely civil szervezeteinket kapcsolja össze a kerületi üzleti szféra erre nyitott szereplőivel. Nem titkolt célunk, hogy a tapasztalatcsere révén a civil közösségek otthonosan mozogjanak piaci körülmények között is.

„Üzleti iskolánk a civil, a vállalati és az önkormányzati szektorok között segít kapcsolatot teremteni, amolyan hídszerepet betöltő programként – mondta tájékoztató beszédében Baráth Andrea, Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztályunk osztályvezetője. – Az a törekvésünk, hogy az üzleti környezetben is gondolkodni tudó civilek működhessenek a kerületben, tehát nemcsak anyagi támogatást, hanem tudást is kívánunk nyújtani; ahogyan mondani szokták: nemcsak halat adunk, hanem hálót is.”

Közös értékek, közös célok

Azért is kell keresnünk a civil szervezetek támogatásának alternatív eszközeit, mert – ahogyan azt mindannyian tudjuk – a legjobb szándékunk ellenére sem juthat pénzbeli hozzájárulás minden nemes ügyre. Így – közös értékeink mentén – önkormányzatunknak is ki kell választania azokat a szempontokat, célokat, melyeket előnyben részesít.

Így örömmel támogatjuk például a civil szervezetek működését vagy egy-egy projektjét, amennyiben azok hozzájárulnak önkormányzatunk stratégiai céljainak megvalósításához. Akkor is igyekszünk a szervezet mellé állni, ha az speciális igényű ügyet szolgál – például hátrányos helyzetű emberek megsegítése –, hiszen ez önkormányzatunknak is kiemelten fontos elköteleződése.

Átláthatóan működő, helyben értéket teremtő pályázók

Óbuda–Békásmegyer Önkormányzat az idei évben a kerületben tevékenykedő egyesületek, alapítványok támogatására összesen 282 millió forintot fordított.

Önkormányzatunk ebben az évben a pályázati kiírások szerkezetét némileg módosította annak érdekében, hogy még inkább előtérbe kerülhessenek az átláthatóan működő, helyben értéket teremtő pályázók. Erről már Pál Zsolt esélyegyenlőségi referensünk beszélt.

Fenntarthatósági szakértőnk, Kiss Katalin, abban segített a résztvevőknek, hogyan tudnák a fenntarthatósági szempontokat eredményesen beépíteni pályázatukba, illetve hogyan lehet ezek figyelembevételével programokat tervezni.

Az elnyert támogatásokhoz kapcsolódó szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás elkészítésével kapcsolatban Dr. Spiegler Tamás, a Vagyonfelügyeleti és Ellenőrzési Főosztályunk vezetője tartott előadást.

Október 2-án jelentek meg a Nemzeti Együttműködési Alap 2024. évi egyszerűsített, illetve összevont pályázati kiírásai, melyeket Janzsó Ádám, a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központ pályázati szaktanácsadója ismertetett az egybegyűltekkel.

Az előadás végén nemcsak tőle kérdezhettek a résztvevők, hanem Nemes Lászlótól is, aki a NEA Közösségi Környezettől érkezett, és aki civil bírálóként rengeteg érdeklődésre számot tartó információval, praktikával látta el a szervezeteket.

Reméljük, a regisztráló mintegy 30 szervezet képviselői sok területet érintő, fontos és hasznos tudnivalóval gazdagabban tértek haza jó hangulatú rendezvényünkről.

A Civil Fórum előadásai a következő linkeken érhetők el:

Bevezető, a civil szervezeteknek nyújtott 2023. évi támogatásokról

A civil szervezeteknek szóló pályázatok a fenntarthatóság tükrében

A pályázatokhoz kapcsolódó szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás elkészítése

Tájékoztató a NEA 2024. évi összevont és egyszerűsített pályázatai kiírásairól

NIR tájékoztató

 

OSZD MEG HA TETSZETT!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Nyomtatópályázat a Canon jóvoltából

  Tavaly 4 db Canon nyomtató talált gazdára kerületi civil szervezeteknél a Civil Üzleti Iskola során meghirdetett pályázatban. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén a Canon

BÉKÁS Kerékpáros Teljesítménytúra

  A 2024. május 26-i BERGUSON Kerékpáros Teljesítménytúra Kupa 2024. első eseményére, a BÉKÁS Kerékpáros Teljesítménytúra 30, 60 vagy 100 kilométeres távjára 2024.05.23-ig lehet online

IDÉN IS TAVASZI-NYÁRI RÓMAI-PARTI SZEMÉTSZEDÉS!

  2024. június 2-án szemétszedési akcióra várunk mindenkit, akinek fontos a Római-part tisztasága. A Mi Rómaink Egyesület vezetésével és civil szervezetek közreműködésével szemétszedési akciót hirdetünk, hogy

Hiánypótló konzultációs lehetőség

  Ebben az évben hat különböző témában hirdetett pályázati felhívást Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a kerületben tevékenykedő civil szervezetek számára. Több mint 90 pályázat érkezett, melyekben a

Indul Civil Üzleti Iskolánk új évada!

  A hazánkban egyedülálló programsorozatot a nagy sikerre való tekintettel immár harmadszor indítja el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat. A Civil Üzleti Iskola legfontosabb célja az Önkormányzat, a

FELHÍVÁS BALÁZS LAJOS-DÍJ ADOMÁNYOZÁSÁRA

  Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat felhívást tesz közzé az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által adományozható elismerésekről szóló 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelet alapján a Balázs Lajos-díj adományozására.  

A látszat néha csal – ÖNBIZALOM program

  Az Önbizalom program célja, hogy minél több tudatos médiafogyasztó és stabil önbizalommal rendelkező fiatal nőjön fel, mert minden lélek számít! Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete az Óhegy

Skip to content