Pályázati felhívás önkormányzati ingatlanok civil-közösségi hasznosítására

A Fővárosi Önkormányzat pályázatot hirdet az önkormányzati ingatlanok civil-közösségi hasznosítására.

A pályázatok benyújtási határideje: 2023. május 14.

A pályázat keretében budapesti civil szervezetek – minimum kéttagú – konzorciumai pályázhatnak arra, hogy a Keleti pályaudvar előtt, a Baross téren három, egymással szomszédos, nyitott aluljáróban található, eddig üresen álló üzlethelyiséget bérleti díj nélkül használatba vehessenek 3 hónapra. A felhívás célja, hogy a három helyiségben a nyertes konzorciumok olyan kísérleti városi civil-közösségi tereket hozzanak létre, amelyek ráirányítják a figyelmet különböző társadalmi kihívásokra, ezekkel kapcsolatban erősítik a párbeszédet, illetve előremutató tevékenységek kipróbálására adnak lehetőségeket.
A három használatba adandó üzlethelyiség profilját a főváros stratégiája, az Otthon Budapesten program három fő célkitűzéséhez illesztjük. Ennek érdekében a pályázatokat három témakör egyikében lehet beadni: Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest, Nyitott Budapest. A használatba adott üzlethelyiségek 75, 56 és 49 m2-esek; a szakmai bírálóbizottság dönti el a benyújtott programtervek alapján, hogy a három közül melyik helyiséget használhatja az adott nyertes konzorcium.
A három nyertes pályázó konzorcium 2023. augusztus 21. – november 21. között valósíthatja meg programját. Ezt megelőzően – az elbírálást követően – a nyertes konzorciumok tagjai és az önkormányzat közös tervezési, projektfejlesztési folyamatban vesz részt, ahol a pályázatban beadott szakmai program tartalmát, részleteit a felek véglegesítik.


A következő dokumentumoknak kell szerepelniük a leadott pályázati anyagban:

  • Kitöltött és minden konzorciumtag képviselőjének aláírásával ellátott pályázati adatlap,
  • Szakmai programterv,
  • Minden konzorciumtag által külön-külön kitöltött és aláírt, a pályázati kiírás mellékletét képező két átláthatósági nyilatkozat,
  • A konzorciumtagok között megkötött, és minden konzorciumtag képviselőjének aláírásával ellátott együttműködési megállapodás.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a Konzorciumi együttműködési megállapodás kivételével a felsorolt dokumentumok mind a pályázati felhívás mellékletét képezik. Az együttműködési megállapodás tartalmának meghatározása és a megállapodás megkötése a pályázók kötelessége.


Az alábbi fontos részletekre is felhívjuk a pályázók figyelmét:

  • A használat 3 hónapja alatt bérleti díjat nem kell a konzorciumoknak fizetniük, ellenben a rezsiköltségek (a fűtés költségét leszámítva) őket terhelik. Ez az áram-, és vízfogyasztás, valamint a szennyvízelvezetés költségét jelenti, amelyet fogyasztás alapján utólag számláz ki a Budapest Közút Zrt. Az áramfogyasztás elszámolása 149 kWh/Ft díjazással történik.
  • A nyertes pályázóknak a fenti ponthoz kapcsolódóan a rezsiköltségek megfizetése tárgyában megállapodást kell kötniük a Budapest Közúttal.
  • A pályázók kötelessége továbbá a használat 3 hónapjára kiterjedő vagyon- és felelősségbiztosítás megkötése.
  • A szakmai programnak kapcsolódnia kell a Fővárosi Önkormányzat kötelező vagy önként vállalt feladatainak legalább egyikéhez, és ezt a kapcsolódást a programban részletesen be kell mutatni és alá kell támasztani. A kötelező közfeladatok listáját a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) bekezdése tartalmazza, az önként vállaltakat pedig a Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II.5.) önkormányzati rendelet 2. §-a.
  • A pályázati felhívás mellékletét képezi a közfeladat ellátásáról szóló Haszonkölcsön Szerződés tervezete: a pályázatok elbírálását követően a szerződés megkötése 2023. július 31-én esedékes a Fővárosi Önkormányzat és a nyertes konzorciumok között. A szerződéstervezet alapos áttekintését javasoljuk a pályázat benyújtását megelőzően.
 

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást – ideértve a pályázatok elektronikus benyújtásához szükséges technikai segítséget – igényelhet a Fővárosi Civil Irodán (hétfőtől csütörtökig 8:00-16:00 óra között), időpontfoglalást követően. Időpontot az alábbi hivatkozásra kattintva lehet foglalni, a „Választható ügyek” kategóriában a „Civil szervezetek ügyei” opció kiválasztásával: https://ugyfelszolgalat.budapest.hu/

A pályázatok leadási határideje 2023. május 14., elektronikusan (pdf formában) a civiliroda@budapest.hu e-mail címre, vagy a Főpolgármesteri Hivatal Hivatali Kapuján (108164188) keresztül lehet benyújtani. Személyesen a Főpolgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán (1052 Budapest, Bárczy István utca 1-3.) lehet leadni.

A teljes pályázati felhívás és összes melléklete az alábbi linkekre kattintva letölthetők.

Pályázati Felhívás
Pályázati Adatlap
Szakmai Program
Átláthatósági Nyilatkozatok
Haszonkölcsön Szerződéstervezet
Pályázat tárgyát képező ingatalnokról készült felvételek

OSZD MEG HA TETSZETT!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Nyári táborok támogatása 2023 – információk

Nyári táborok támogatása 2023 – Információk táborszervezőknek Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2023. évben is meghirdette a gyermek és ifjúsági nyári táborok támogatását civil szervezetek részére. annak érdekében,

Civil szervezeti vezetői workshop 2023

  2023. szeptember 11-én ismét kezdetét veszi a CIVIL SZERVEZETI VEZETŐ WORKSHOP   A workshop célja olyan információkon alapuló elméleti és gyakorlati tudás, tapasztalatok átadása, amelyek segítségével

Elindult a Civil Üzleti Iskola második évada

2022-ben indítottuk el azt a hazánkban egyedülálló programot, amelynek célja összekötni a kerületben telephellyel rendelkező civil szervezeteket, vállalkozásokat és az önkormányzatot a szorosabb együttműködés érdekében.

Táncolni JóóÓbuda! – Békásmegyer

  Mi lehetne jobb, mint vidám zenére mozogni, táncolni? A Diamond Sportegyesület és Harcművészeti Iskola, amely már 32 éve működik Óbudán, beindította a zenés-táncos rendezvényeket, havi

Idén is tavaszi Római-parti szemétszedés

Május 20-án szemétszedési akcióra várunk mindenkit, akinek fontos a Római-part tisztasága. A Mi Rómaink Egyesület vezetésével és civil szervezetek közreműködésével szemétszedési akciót hirdetünk, hogy együtt

Nyárindító Játékfesztivál

  A nagy sikerre való tekintettel 2023. június 3-án (szombaton) ismét egész napos játékfeszti­vált rendez a homoludens.hu Egyesület a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Gyerekjátékokkal

Skip to content