Nyári táborok támogatása 2023 – információk táborszervezőknek

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2023. évben is meghirdette civil szervezetek részére a gyermek és ifjúsági nyári táborok támogatását. Annak érdekében, hogy a támogatásban részesült szervezetek sikeresen meg  tudják megvalósítani pályázatukat, összeállítottunk egy tájékoztató dokumentumot, melynek legfrissebb változata az alábbi linkről letölthető (utoljára frissítve: 2023. június 16.):

Nyári_táboroztatás_tájékoztató_2023.06.16.

A megvalósítás gördülékenysége érdekében a tájékoztató dokumentum mellett a megvalósítóknál felmerülő kérdéseket és az ezekre adott válaszokat is közzétesszük, s azokat folyamatosan frissítjük.

Kérjük, mielőtt hozzánk fordulna kérdésével, tanulmányozza át a tájékoztató dokumentumot, valamint az eddig összegyűjtött, gyakran ismétlődő kérdéseket és az ezekre adott válaszokat.

 

 

Gyakran ismétlődő kérdések

Utolsó frissítés: 2023. június 7. 

Kérdés1: Mit jelent a támogatási szerződés 4.2. c) pontjában foglalt „a támogatott célra vonatkozó teljes projekt költségvetés  (bevételek és kiadások viszonylatában is)” meghatározás?

Válasz1: Az értelmezés során a pályázat kiírójának szándéka,  hogy a támogatott projektek esetében a felhasznált támogatási összeg szabályszerűen, az eredeti célnak megfelelően, ellenőrizhető módon legyen felhasználva. A tájékoztató dokumentumban e kitétel pontosítása, kibontása szerepel. Az alábbiakban egy példa segítségével mutatjuk be az értelmezést.

Jelen esetben – nyári tábori pályázat – a megvalósított projekt teljes költségvetése (pénzügyi bizonylatokkal alátámasztott bevételek és kiadások) szükséges, mivel itt az egyes támogatott szervezetek létszámarányos módon kaptak támogatást. Így az elszámolás ellenőrzése során a projektben lévő teljes létszámhoz arányosítva tudjuk vizsgálni pl. a kiadások alakulását.

Példa:

A szervezet 100 fővel bonyolította le a táborát, amiből  50 fő után kapott támogatást az Önkormányzattól.

Ebben az esetben a kiadások között pl. az étkezési számla elszámolása esetében: ha a számlán 100 főre vonatkoztatva szerepelnek a költségek, akkor csak ennek a létszámarányos részét lehet elszámolni az önkormányzati támogatás terhére.

Hasonlóképp a felügyelet és az egyes programelemek költségeit is arányosan lehet elszámolni.

Viszont annak érdekében, hogy a szakmai és  pénzügyi elszámolás értelmezhető legyen, így meg tudjuk állapítani a támogatás felhasználásának szabályszerűségét, szükséges „egyben” látnunk a teljes költségvetést (bevételek és kiadások).

 

Kérdés2: Lehetséges-e az esetleges szülői befizetéseken túlmenően további forrásokat is bevonni a nyári tábor projekt finanszírozásába?

Válasz2: Igen, van lehetőség további források bevonására a projekt megvalósításába a szülői befizetéseken túlmenően.

Arra azonban felhívjuk a figyelmüket, hogy ezen forrásokat is be kell mutatni a projekt teljes költségvetésének benyújtása során a szakmai és pénzügyi elszámolási útmutatóban megadottak szerint.

 

Kérdés3: Mikortól lehet beszámítani a célcsoportba a 2023. évben az 5. életévét betöltő gyermeket?

Válasz3: A nyári tábor szempontjából az 5 éves kor annak betöltése napjától számít, és ettől a naptól kezdve számítható be a nyári tábor célcsoportjába. Így csak azon gyermek számítható be a nyári tábor támogatással érintett – és így elszámolható – körébe, aki a tábor megkezdésének napjáig betölti az 5. életévét. Ezzel analóg módon a felső korhatár esetében is az számítható be, aki a tábor megkezdéséig nem tölti be a 19. életévét.

 

Kérdés4: Van-e lehetőség arra, hogy a támogatott tábori létszámkereten belül (a táborozók és a kedvezményes táborozók létszáma) között átjárás legyen?

Válasz4: Nem, erre nincs lehetőség. A támogatási szerződés 1.2. pontjában meghatározott adatok szerint kapták a szervezetek a támogatást. Mivel 2023-ban bővítettük a kedvezményes táborozók körét a tartósan beteg gyermekekkel és fiatalokkal. A pályázó szervezeteknek arra is volt lehetőségük, hogy pályázatukban csak táborozók, illetve csak kedvezményes táborozók után igényeljenek támogatást.

 

Kérdés5: Miként lehet igazolni a tartósan beteg státuszú kedvezményes táborozót?

Válasz5: A tájékoztató dokumentum egyértelműen megfogalmazza, hogy ezen kedvezményes táborozók státuszát

  • a magasabb összegű családi pótlékot megállapító határozat másolatával, vagy
  • a Kormányhivatal által kiállított hatósági bizonyítvány a magasabb összegű családi pótlék tárgyévi folyósításáról dokumentumokkal lehet igazolni.

 

Kérdés6: Mi van abban az esetben, ha egy kedvezményes táborozónak a tábor ideje alatt veszti hatályát a kedvezményre való jogosultságot megalapozó dokumentum?

Válasz6: Minden esetben arra kell törekedni, hogy a tábor ideje alatt hatályos legyen a kedvezményes táborozó jogosultságát megalapozó dokumentum.

Amennyiben a jogosultságot megalapozó dokumentum a tábor ideje alatt jár le, abban az esetben mindkét dokumentumot – a lejártat és az újat is – be kell nyújtani azzal, hogy a lejárat dátumának és az új megállapítása dátumának folytatólagosnak kell lenni (a tábor ideje alatt fennálljon a kedvezményre való jogosultság).

Abban az esetben, ha a kedvezményes táborozó jogosultságát megalapozó dokumentum a tábor megkezdéséig hatályát veszti, úgy értelemszerűen elesik a magasabb támogatási intenzitású kedvezménytől. Amennyiben azonban az érintett személy kedvezményt megalapozó státusza továbbra is fennáll, és az erről szóló dokumentum másolatát  a tábort megvalósító szervezet részére legkésőbb a szakmai és pénzügyi beszámolójának benyújtásáig megküldi, valamint az benyújtásra kerül az Önkormányzathoz, akkor az érintett tábori résztvevő kedvezményes táborozó státusza elfogadható. A kedvezményt megalapozó dokumentumok beszerzése a tábort megvalósító szervezet feladata.

 

 

OSZD MEG HA TETSZETT!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Itt leszek! Fesztivál

  Szeretettel hívunk az Emberi Jogi Nevelők Hálózata, Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és partnerei által, Itt leszek! Fesztivál címmel

Meghívó “A hangulat gyógyító ereje” workshopra

  Hogyan képes a mozgáspszichológia jelentős pozitív változást elérni az életminőségünkben? Erről szól a “MOZGÁSPSZICHOLÓGIA-ZENE-ÉLETÖRÖM” Egyesület előadása a Milton Friedman Egyetemen, 2023. szeptember 28-án. A

Táncolni JóóÓbuda! – Békásmegyer

  Mi lehetne jobb, mint vidám zenére mozogni, táncolni? A Diamond Sportegyesület és Harcművészeti Iskola, amely már 32 éve működik Óbudán, beindította a zenés-táncos rendezvényeket, havi

Budapest 150 összetekerés

  Budapest közel kétezer éves múltra tekint vissza; 150 éve a három történelmi városrész, Buda, Pest és Óbuda egyesítéséről döntöttek. Az egyesítés 150. évfordulója alkalmából

Egyedül vállalom – támogató csoport

  Az Óbudán induló támogató csoportban a találkozások során teret és lehetőséget adunk mindazon kérdéseknek, érzelmeknek, gondolatoknak, melyek a gyermekvállalás, gyereknevelés amúgy sem könnyű mindennapjaiban

Őszi Játékfesztivál

  2023. október 7-én (szombaton) ismét egész napos játékfeszti­vált rendez a homoludens.hu Egyesület a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Gyerekjátékokkal és felnőtt társasjátékokkal várnak minden

Lovasterápiás családi nyílt nap

  Minden érdeklődőt szeretettel hív és vár az Aranypatkó Lovarda az Európai Sporthét programsorozat keretén belül megrendezésre kerülő Lovasterápiás Családi Nyílt Napra. Időpont: 2023. szeptember

Hírek a civilszférából

Loading RSS Feed

Óbuda aktuál

Loading RSS Feed

Galéria

Skip to content