Nyári táborok támogatása 2023 – információk táborszervezőknek

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2023. évben is meghirdette civil szervezetek részére a gyermek és ifjúsági nyári táborok támogatását. Annak érdekében, hogy a támogatásban részesült szervezetek sikeresen meg  tudják megvalósítani pályázatukat, összeállítottunk egy tájékoztató dokumentumot, melynek legfrissebb változata az alábbi linkről letölthető (utoljára frissítve: 2023. június 16.):

Nyári_táboroztatás_tájékoztató_2023.06.16.

A megvalósítás gördülékenysége érdekében a tájékoztató dokumentum mellett a megvalósítóknál felmerülő kérdéseket és az ezekre adott válaszokat is közzétesszük, s azokat folyamatosan frissítjük.

Kérjük, mielőtt hozzánk fordulna kérdésével, tanulmányozza át a tájékoztató dokumentumot, valamint az eddig összegyűjtött, gyakran ismétlődő kérdéseket és az ezekre adott válaszokat.

 

 

Gyakran ismétlődő kérdések

Utolsó frissítés: 2023. június 7. 

Kérdés1: Mit jelent a támogatási szerződés 4.2. c) pontjában foglalt „a támogatott célra vonatkozó teljes projekt költségvetés  (bevételek és kiadások viszonylatában is)” meghatározás?

Válasz1: Az értelmezés során a pályázat kiírójának szándéka,  hogy a támogatott projektek esetében a felhasznált támogatási összeg szabályszerűen, az eredeti célnak megfelelően, ellenőrizhető módon legyen felhasználva. A tájékoztató dokumentumban e kitétel pontosítása, kibontása szerepel. Az alábbiakban egy példa segítségével mutatjuk be az értelmezést.

Jelen esetben – nyári tábori pályázat – a megvalósított projekt teljes költségvetése (pénzügyi bizonylatokkal alátámasztott bevételek és kiadások) szükséges, mivel itt az egyes támogatott szervezetek létszámarányos módon kaptak támogatást. Így az elszámolás ellenőrzése során a projektben lévő teljes létszámhoz arányosítva tudjuk vizsgálni pl. a kiadások alakulását.

Példa:

A szervezet 100 fővel bonyolította le a táborát, amiből  50 fő után kapott támogatást az Önkormányzattól.

Ebben az esetben a kiadások között pl. az étkezési számla elszámolása esetében: ha a számlán 100 főre vonatkoztatva szerepelnek a költségek, akkor csak ennek a létszámarányos részét lehet elszámolni az önkormányzati támogatás terhére.

Hasonlóképp a felügyelet és az egyes programelemek költségeit is arányosan lehet elszámolni.

Viszont annak érdekében, hogy a szakmai és  pénzügyi elszámolás értelmezhető legyen, így meg tudjuk állapítani a támogatás felhasználásának szabályszerűségét, szükséges „egyben” látnunk a teljes költségvetést (bevételek és kiadások).

 

Kérdés2: Lehetséges-e az esetleges szülői befizetéseken túlmenően további forrásokat is bevonni a nyári tábor projekt finanszírozásába?

Válasz2: Igen, van lehetőség további források bevonására a projekt megvalósításába a szülői befizetéseken túlmenően.

Arra azonban felhívjuk a figyelmüket, hogy ezen forrásokat is be kell mutatni a projekt teljes költségvetésének benyújtása során a szakmai és pénzügyi elszámolási útmutatóban megadottak szerint.

 

Kérdés3: Mikortól lehet beszámítani a célcsoportba a 2023. évben az 5. életévét betöltő gyermeket?

Válasz3: A nyári tábor szempontjából az 5 éves kor annak betöltése napjától számít, és ettől a naptól kezdve számítható be a nyári tábor célcsoportjába. Így csak azon gyermek számítható be a nyári tábor támogatással érintett – és így elszámolható – körébe, aki a tábor megkezdésének napjáig betölti az 5. életévét. Ezzel analóg módon a felső korhatár esetében is az számítható be, aki a tábor megkezdéséig nem tölti be a 19. életévét.

 

Kérdés4: Van-e lehetőség arra, hogy a támogatott tábori létszámkereten belül (a táborozók és a kedvezményes táborozók létszáma) között átjárás legyen?

Válasz4: Nem, erre nincs lehetőség. A támogatási szerződés 1.2. pontjában meghatározott adatok szerint kapták a szervezetek a támogatást. Mivel 2023-ban bővítettük a kedvezményes táborozók körét a tartósan beteg gyermekekkel és fiatalokkal. A pályázó szervezeteknek arra is volt lehetőségük, hogy pályázatukban csak táborozók, illetve csak kedvezményes táborozók után igényeljenek támogatást.

 

Kérdés5: Miként lehet igazolni a tartósan beteg státuszú kedvezményes táborozót?

Válasz5: A tájékoztató dokumentum egyértelműen megfogalmazza, hogy ezen kedvezményes táborozók státuszát

  • a magasabb összegű családi pótlékot megállapító határozat másolatával, vagy
  • a Kormányhivatal által kiállított hatósági bizonyítvány a magasabb összegű családi pótlék tárgyévi folyósításáról dokumentumokkal lehet igazolni.

 

Kérdés6: Mi van abban az esetben, ha egy kedvezményes táborozónak a tábor ideje alatt veszti hatályát a kedvezményre való jogosultságot megalapozó dokumentum?

Válasz6: Minden esetben arra kell törekedni, hogy a tábor ideje alatt hatályos legyen a kedvezményes táborozó jogosultságát megalapozó dokumentum.

Amennyiben a jogosultságot megalapozó dokumentum a tábor ideje alatt jár le, abban az esetben mindkét dokumentumot – a lejártat és az újat is – be kell nyújtani azzal, hogy a lejárat dátumának és az új megállapítása dátumának folytatólagosnak kell lenni (a tábor ideje alatt fennálljon a kedvezményre való jogosultság).

Abban az esetben, ha a kedvezményes táborozó jogosultságát megalapozó dokumentum a tábor megkezdéséig hatályát veszti, úgy értelemszerűen elesik a magasabb támogatási intenzitású kedvezménytől. Amennyiben azonban az érintett személy kedvezményt megalapozó státusza továbbra is fennáll, és az erről szóló dokumentum másolatát  a tábort megvalósító szervezet részére legkésőbb a szakmai és pénzügyi beszámolójának benyújtásáig megküldi, valamint az benyújtásra kerül az Önkormányzathoz, akkor az érintett tábori résztvevő kedvezményes táborozó státusza elfogadható. A kedvezményt megalapozó dokumentumok beszerzése a tábort megvalósító szervezet feladata.

 

 

OSZD MEG HA TETSZETT!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

A látszat néha csal – ÖNBIZALOM program

  Az Önbizalom program célja, hogy minél több tudatos médiafogyasztó és stabil önbizalommal rendelkező fiatal nőjön fel, mert minden lélek számít! Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete az Óhegy

Tavaszi Játékfesztivál

  A nagy sikerre való tekintettel 2024. április 27-én (szombaton) ismét egész napos játékfeszti­vált rendez a homoludens.hu Egyesület a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Gyerekjátékokkal és

KKFO szakmai nap

  A fenntartható fejlődés volt a téma a III. kerület önkormányzati fenntartású óvodáit és kulturális intézményeit képviselő vezetőknek, helyetteseiknek tartott Szakmai Napon. Az egész napos

37. KERÉKVÁR-BÉKÁS Időfutam

  A Békásmegyeri Vándor Kerékpáros Klub örömmel tájékoztat mindenkit, hogy a héten megnyílt az online nevezési felület a 37. KERÉKVÁR-BÉKÁS Időfutam versenyre. A verseny a

Ha február, akkor Civil Véradás!

  Ráadásul idén februárban ez nem is akárhányadik, hanem a tizedik alkalom! A véradás önzetlen jócselekedet, mely erősíti az összetartozás érzését, és amellyel a legnagyobb

Hírek a civilszférából

Loading RSS Feed

Óbuda aktuál

Loading RSS Feed

Galéria

Skip to content